Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mercosur: głosowanie w sprawie klauzul ochronnych przełożone na styczeń

    Chris Rea nie żyje. Zmarł w wieku 74 lat

    Nowy wariant grypy w Polsce. GIS: liczba zachorowań może się podwoić

    Facebook X (Twitter) Instagram
    visinfo24.pl | Twój portal informacyjny
    • Cytat dnia
    • Polska
    • Świat
    • Gospodarka
    • Kultura
    • Sport
    • Rozrywka
    Mapa Wydarzeń
    visinfo24.pl | Twój portal informacyjny
    Home»Polska»Lody na celowniku Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
    Polska

    Lody na celowniku Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

    W kubeczku, w wafelku lub na patyku - sprawdzono, co kryje się w mrożonych pysznościach
    Małgorzata Trojanek-ZeraMałgorzata Trojanek-Zera2025-08-090
    Zdjęcie: PAP MediaRoom

    Znakowanie lodów trochę kuleje i to zarówno u producentów, jak i w gastronomii, w sprzedaży bezpośredniej. IJHARS najwięcej zastrzeżeń miała do rodzaju informacji o lodach, umieszczanych na etykietach oraz udostępnianych klientom w czasie zakupu.

    Wakacyjny półmetek, sezon urlopowy w pełni i chociaż aura nie zawsze nas rozpieszcza i nie codziennie żar leje się z nieba, to każdemu nieraz trudno oprzeć się pokusie i sięga po gałkę, a nawet trzy ulubionego smaku. Lody to nie tylko deser – to symbol wakacyjnego luzu, spacerów po deptaku i chwil beztroski. IJHARS już wie, co kryje się w tych słodkich porcjach radości. Zachęca do zapoznania się ze szczegółowym raportem.  

    Kontrole przeprowadzone zostały w 2024 r. i 2025 r. na terenie całego kraju w zakładach produkujących lody oraz w lokalach gastronomicznych. Łącznie inspektorzy odwiedzili 71 podmiotów wytwarzających lub sprzedających lody. Skontrolowali lody mleczne, sorbety i lody wodne. Zastrzeżenia do składu oraz oznakowania mieli w 42,2% lokalizacji. 

    Dobrą wiadomością jest to, że cechy organoleptyczne kontrolowanych lodów były zgodne z deklaracjami. 

    Niemniej jednak po pobraniu próbek i przeprowadzeniu badań laboratoryjnych, zdarzyły się przypadki zaniżonej lub zawyżonej zawartości składników odżywczych (np. białka i tłuszczu), w stosunku do poziomów deklarowanych w tabelach wartości odżywczej. Poza tym w dwóch przypadkach w lodach znajdowały się konserwanty niepodane w wykazie składników na etykiecie.

    Najwięcej nieprawidłowości inspektorzy ujawnili w znakowaniu. W lokalach gastronomicznych kwestionowali sposób informowania oraz treść tych informacji dla konsumentów w 38,1% przypadkach. Natomiast w zakładach produkcyjnych zastrzeżenia do umieszczonych informacji na etykietach lodów inspektorzy mieli w 26,6% przypadkach.  

    Ujawnione nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych, to np.:

    – brak wykazu składników, który powinien być dostępny w miejscu sprzedaży;
    – stosowanie określeń „naturalne”, „z naturalnych składników”, „tradycyjne”, „robione domowo” dla lodów, do produkcji których użyto przetworzonych składników (np. inuliny, maltodekstryny), aromatów, dodatków do żywności (np. stabilizatorów) lub gotowych półproduktów (w postaci past lub proszku zawierających ww. składniki);
    – stosowanie nazw, które nie odzwierciedlały składu i sugerowały inny niż rzeczywisty charakter produktu, np.:

    • „mleczne” dla lodów zawierających w składzie tłuszcze roślinne czy „jogurt z…” sugerującej, że lody wyprodukowano z jogurtu, podczas gdy faktycznie użyto półproduktu w proszku, pozwalającego uzyskać lody o smaku jogurtowym;
    • „malina” bez wskazania, że są to lody sorbetowe;
    • „wanilia” na wywieszce znajdującej się przy lodach i dla tych samych lodów „lody o smaku waniliowym” w teczce z wykazem składników;
    • „ekologiczne”, podczas gdy w ofercie sprzedażowej nie znajdowały się wyroby posiadające certyfikat potwierdzający zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego;

    – brak danych (nazwy lub imienia i nazwiska) producenta. 

    Ujawnione przypadki niezgodności w zakładach produkcyjnych, np.:

    – brak wskazania ilości składnika, np. prażonych orzechów pistacjowych, mango, mleka, truskawek, białej czekolady, kakao, wyeksponowanego w formie napisów lub ilustracji na opakowaniu;
    – użycie w nazwie określenia „śmietana”, co nie było spójne ze składem, bo te lody wyprodukowano z miksu na bazie mleka, śmietanki i tłuszczu roślinnego oraz półproduktu zawierającego olej palmowy i kokosowy;
    – pominięcie niektórych elementów składnika złożonego, np. lecytyny sojowej, serwatki, mleka (należących do substancji powodujących alergię lub reakcje nietolerancji), olejów roślinnych (kokosowy, palmowy);
    – podanie w wykazie składników nazw zarezerwowanych dla przetworów mlecznych, tj. mleka, śmietany, podczas gdy faktycznie do produkcji lodów użyto składników na bazie tłuszczu roślinnego. 

    W jednym lokalu gastronomicznym inspektorzy ujawnili przechowywanie lodów w niewłaściwych warunkach, tj. w zamrażarce była temperatura -9,5oC, podczas gdy z deklaracji producenta (umieszczonej na opakowaniu) wynikało, że lody powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż -18oC.

    Za to we wszystkich kontrolowanych zakładach produkcyjnych warunki składowania wyrobów zapewniały zachowanie właściwej jakości produktów. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń inspektorów. Niemniej jednak w jednym z podmiotów inspektorzy ujawnili surowce po upływie daty minimalnej trwałości. 

    Wobec nieuczciwych przedsiębiorców są prowadzone postępowania administracyjne, aby wymierzyć stosowne kary pieniężne. 

    Wiadomo jednak, że kontrole i działania represyjne to nie wszystko.

    IJHARS wierzy, że jakość żywności buduje się przede wszystkim przez edukację, otwartą komunikację i kooperację. Jej celem jest wspieranie uczciwych przedsiębiorców i pomaganie im w spełnianiu wymogów prawa. Stawia na profilaktykę i rzetelną informację, bo transparentność i współpraca są kluczowe w budowaniu świadomości i zaufania konsumentów. Zawsze chętnie odpowiada na pytania, które pomagają przedsiębiorcom z branży spożywczej rozumieć i spełniać wymagania prawa żywnościowego. Razem możemy zrobić więcej dla jakości i bezpieczeństwa żywności.

    Konsumencie, aby móc w pełni cieszyć się ulubionym deserem i aby za słodką przyjemnością nie kryły się gorzkie niespodzianki, spójrz poniżej, na co zwrócić uwagę, robiąc świadomie zakupy. 

    Producencie i sprzedawco, postaw na jakość i uczciwość. Również przeczytaj ten materiał, abyś wiedział, czego raczej unikać i jak rzetelnie przedstawiać informacje o swoich produktach.

    Źródło: PAP MediaRoom

    Małgorzata Trojanek-Zera

    Czytaj więcej

    Nowy wariant grypy w Polsce. GIS: liczba zachorowań może się podwoić

    2025-12-23

    Wypadek w kopalni Pniówek. Zginęło dwóch górników

    2025-12-22

    Referendum odwoławcze Kraków: rusza zbiórka podpisów przeciw Miszalskiemu

    2025-12-22
    Czytaj również

    Mercosur: głosowanie w sprawie klauzul ochronnych przełożone na styczeń

    2025-12-230 Views

    Chris Rea nie żyje. Zmarł w wieku 74 lat

    2025-12-230 Views

    Nowy wariant grypy w Polsce. GIS: liczba zachorowań może się podwoić

    2025-12-231 Views
    Nie przegap
    Świat 2025-12-23

    Mercosur: głosowanie w sprawie klauzul ochronnych przełożone na styczeń

    W Brukseli doszło do kolejnego zwrotu akcji wokół umowy handlowej z krajami Mercosur. Zapowiadane na…

    Chris Rea nie żyje. Zmarł w wieku 74 lat

    Nowy wariant grypy w Polsce. GIS: liczba zachorowań może się podwoić

    Wypadek w kopalni Pniówek. Zginęło dwóch górników

    Bądźmy w kontakcie
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    O Portalu
    O Portalu

    Twoje nowe źródło wiarygodnych informacji.
    Kultowa "Mapa Wydarzeń" powraca w nowej odsłonie.
    Największa baza lokalnych wydarzeń kulturalnych, sportowych oraz rozrywkowych.

    Codziennie aktualne informacje oraz nowe wydarzenia w Twojej okolicy na visinfo24.pl.

    E-mail: portal@visinfo24.pl

    Facebook X (Twitter) YouTube
    Kontakt

    Dział Sprzedaży i Marketingu
    marketing@visinfo24.pl

    Portal
    portal@visinfo24.pl

    Patronaty
    patronat@visinfo24.pl

    Adres Redakcji
    ZERA GROUP sp. z o. o.
    ul. Cieszyńska 434
    43-382 Bielsko-Biała

    Redaktor Naczelny
    Łukasz Zera
    Prezes Zarządu i Redaktor Naczelny

    Na skróty

    Polska

    Świat

    Gospodarka

    Kultura

    Rozrywka

    Sport

    Polityka Prywatności i RODO

    Reklama na portalu visinfo24.pl

    © 2025 ZERA GROUP sp. z o. o. | Designed by MARROB Studio Interactive.
    • Strona główna
    • Polska
    • Świat
    • Gospodarka
    • Kultura
    • Rozrywka
    • Sport

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.